2010. augusztus 10., kedd

Hagymás paradicsom


Ez a finom salátaféle, a család kedvence több generáció óta. Még kicsi leányka voltam amikor Szász mamánál ettem ilyet legeloszor. Ő is az édesanyjától tanulta és Nagymama (így szólítottuk dédit) ki tudja kitől. Azóta minden nyáron jól belakunk belőle, azért mondom, hogy nyáron, mert télen is próbáltuk, de közel sem az az íze. Semmivel sem lehet pótolni a frissen szedett kerti paradicsom, hagyma ízét.
Édesanyám kitünő szakácsnő, de ez nem sikerül olyan ízletesre neki, mint édesapámnak (ha más kostolná, lehet nem adna igazat nekem, de én ezt így könyveltem el), ezért ő szokta készíteni. Talán az egésznek az a titka, hogy minél apróbbra legyen vágva a hagyma, más magyarázatot nem találok, mert igazán nem nehéz összevágni a hagymat, paradicsomot és olajat tölteni rá és sózni.
Hozzávalók:
• 1-2 fej hagyma
• 2-3 paradicsom
• olaj
• só
A hagymát nagyon apróra kell vágni, a paradicsomot pedig nagyobb szeletekre. Az olajat aszerint kell rátölteni, hogy mennyit akarsz mártani, de ehez az adaghoz 3-4 kanállal elegendő. Ízlés szerint sózzuk és kenyérrel mártva esszük. Isteni!

3 megjegyzés:

Alíz írta...

Egyre "pofásabb" a blogod. :) Ha igy folytatod, még nénédet lekörözöd. Örülnénk, ha te is küldenél néhány receptet az Erdélyi Konyha most készülő kalendáriumába, részleteket az alábbi linken találsz: http://fakanalforgato.blogspot.com/2010/08/szerkesszuk-egyutt-az-erdelyi-konyha.html

szannalina írta...

Alíz
Nagyon szépen köszönöm a megjegyzésed!
Én csak kismiska vagyok még, de annak ellenére tőlem is lesz recept!

Kati írta...

Hasonló nálunk is "van", de mi húsokhoz esszük, ecetes a leve, és mindegy, hogy milyen a hagyma benne. =DDD