2010. november 22., hétfő

Fahéjas almakompót


Az almakompót az az édesség amelyről az édesanyám felöli nagymamám jút eszembe. Kicsi leanyka koromban sokat voltam náluk, a vakációk nagyrészét ott töltöttem. Mama minden este valami finomat készített. Volt amikor gombócot, palacsintát, csörögét (náluk csürege), buktát vagy almakompotot. Soha nem fogom elfeledni milyen vékonyan hámozta az almát, mindig arra intett, hogy mi is úgy hámozzuk a krumplit, almát ahogy ő.

Hozzávalók:
• 1 kg-nyi alma
• citrom
• víz tetszés szerint (általában több vízet szoktam tenni, mert nagyon szeretem a kompót levét alma nélkül is. )
• cukor ízlés szerint
• fahéj
Az almákat megmossuk, meghámozzuk és tetszés szerint feldaraboljuk. Ahhoz, hogy meg ne barnuljanak hámozás után citromos vízbe tesszük és ott hagyjuk míg a víz forrni nem kezd. Amikor felforrt a víz beledobjuk az almát és pár percen belül megfőzzük. A végén cukorral és fahéjjal ízesítjük.

2 megjegyzés:

sedith írta...

Nyamm, nyamm...

Kati írta...

Edith!!! Én akartam írni, hogy "mnyam". :-DDD