2010. augusztus 30., hétfő

2010. augusztus 28., szombat

Szilvás gombóc Magdi néni módra


Még Vásárhelyen laktunk amikor leghamarabb készítettem így a szilvás gombócot. Testvérem ajánlotta ezt a receptet, ő pedig az anyósától tanulta. Előszor furcsáltam, hogy nem kell bele krumpli, (mindig úgy láttam nagymamámnál Fickón), miután megkostoltam biztos voltam, hogy jó a recept és repetázni fogok belőle. Azóta többször is készítettem.
Hozzávalók :
• 750 ml víz
• 8 kanál olaj
• 50 dkg liszt
• 2 tojás
• szilva
• cukor, fahéj, kevés só
• olaj
• zsemlemorzsa

A szilva kimagolásával kezdtem a műveletet. Megszórtam cukorral, fahéjjal és pihenni hagytam.Eközben felforrt a víz, hozzátettem a 8 kanál olajat és belezuttyintottam a lisztet és kevés sót is tettem bele. Jól összedolgoztam, majd egyenként hozzákavartam a tojásokat. Hagytam egy kicsit hűlni és nekifogtam a gombóc formálásnak. Egy evőkanálnyi mennyiségű masszából gombócot formáltam és ebbe beledugtam a cukros, fahéjas szilvát. Ez idő alatt egy egy másik edényben vizet forraltam és beledobtam a kiformázott gombócokat, mikor feljöttek a víz tetejére kivettem a vízből és beleforgattam a pirított lenmagos zsemlemorzsába. Fahéjas cukorral ettük.

2010. augusztus 27., péntek

... gyere, gyere,gyere játszani!

Edith játszani hívott, akkor vágjunk bele!

1. Mi a kedvenc étele a házastársadnak?
2. Mire szeret költeni a társad, ha költőpénze van?
3. Mi a kedvenc időtöltése a társadnak?
4. Mit szerettek együtt csinálni?
5. Mi segíti elő (nálatok) a jó kommunikációt?
6. Hogyan oldjátok meg a konfliktushelyzeteket?
7. Mivel egészítitek ki egymást a házasságban?
8. Milyen gyakran mondjátok egymásnak: "szeretlek"?
(Ezek a kérdések a régi Emlékes füzetekre emlékeztetnek!)

Játékszabályok:
1. Válaszolhatsz megjegyzésben vagy a saját blogodon.
2. Válaszolj röviden, lényegretörően és építő módon.
3. Szólíts meg 4 blogbarátot, aki folytassa a játékot

1. Sok van, de a sonkás rántottát reggel, délben és este is megenné. A levesek közül a zöldbabot szereti, a csirkét bármilyen változatban, a desszertek terén pedig a kókuszkockát és kókuszos golyókat.
2. CSOKIRA, gyümölcsre, autós kellékekre.
3. Vezetés, alvás, zenehallgatás.
4. Mindent.
5. Bármilyen téma kapcsán jól eldumálunk.
6. Egyenességgel, őszinteséggel, beszélgetéssel.
7. Férjem a zöld rét, én pedig a színes virágok. Én a megálmodó, tervező vagyok Csaba pedig a kivitelező.
8. Naponta többször is.

Kedves Edithkém, köszönöm a meghívást! Továbbadnám Zitának, Katinak, Gál Edithnek és Jadenek.

2010. augusztus 25., szerda

Nyaralás

E hónap 16-án 1 éves házasok lettünk, ezalkalommal kirándulni mentünk. Eredetileg egy külföldi nyaralást terveztünk, de zsúfolt programom miatt ez nem sikerült, így egy háromnapos hazai körutat tettünk. Szombaton reggel (14-én) korán ébredtük, csomagoltunk és indultunk. Azért csomagoltunk csak reggel, mert éjféltájt döntöttük el, hogy reggel útnak indulunk.
Az első fényképek Segesváron készültek, majd Medgyestől Szebenbe, onnan át pedig a Transzfogarason haladtunk Arges felé. A Brán-kastélytól Brassóba vezetett utunk. Kőhalomtól Fehéregyházáig meg sem álltuk, onnan pedig újra Segesvárra értünk, így legalább keretes lett a kiruccanásunk.
Nem volt hosszú az idei nyaralásunk, de nagyon jól telt. Olyan helyeken jártunk, mint eddig még soha.
A Bâlea-vízesés felé:
A Bâlea-vízesés: Transzfogaras:

Hajózás:

A Brán- avagy Drakula-kastély, illetve Törcsvári kastély:



2010. augusztus 24., kedd

Véglegesítő

LEJÁRT!!!
Holnaptól vakációzhatok!
Aki nem tudná, hogy miről van szó, annak elmondanám, hogy az elmúlt napokban véglegesítőztem. Ma véget ért a hosszú vizsgasorozat. Nagyon boldog vagyok! Boldogságomat a jegyeim is tükrözik. A négy vizsgajegy közül a matekre vagyok a legbüszkébb, soha ilyen nagyméretű vizsgán nem értem el ekkora pontozást, kilencest kaptam (Jupiii!!!).

2010. augusztus 19., csütörtök

Fatörzs

A múlt héten kisbabát látogatni mentünk. Eredetileg vásárolni szerettem volna egy tortát, mivel sok időm nem volt a sütéshez (másnap kirándulni mentünk). Több cukrászdában is megfordultam, de egyik sem felelt meg. Elhatároztam, hogy sütni fogok akármennyi dolgom is van.
Hozzávalók a piskótához:
• 6 tojás
• 12 kanál cukor
• 2 vaníliás cukor
• 12 kanál liszt
• kevés sütőpor
Hozzávalók a krémhez:
• 25 dkg margarin
• 1 csokis pudingpor
• 4 dl tej
• 15 kanál cukor
• 10 dkg mogyoró
• 4 banán
• 2,5 dl tejszín
• 2 kanál cukor
• 1 kanál kakaó
• csokireszelék, zöld kókuszreszelék

Két 3 tojásos turbópiskótát készítettem úgy, hogy az egész tojásokat a cukrokkal kemény habbá vertem, hozzáadtam a lisztet és a sütőport, majd olajozott, lisztezett tepsibe öntve tűpróbáig sütöttem. Sütőpapírra borítottam és felcsavartam, úgy hagytam kihűlni.
Megfőztem a pudingport a 15 kanál cukorral . A margarint mixerrel habosra kavartam, majd hozzákavartam a kihűlt pudingot és a mogyorót. A mogyorót megvagdalva tettem a krémbe, de le is lehet darálni.
Kibontottam a felcsavart piskótát, rumos-cukros tejjel meglocsoltam és megkentem a krém felével. A piskóta hosszanti felére két banánt helyeztem és felcsavartam. Ugyan így jártam el a második piskótával is. Tetszés szerint vágtam, szabtam s végül egy fatörzset alakítottam. Felvertem a tejszínt, majd hozzákavartam a két kanál cukrot és a kakaót. Felhasználás előt hűtőttem, de akkor is nagyon meglágyult a nagy meleg miatt. Végül a hűtőben vontam be a tortát. Csoki illetve kókuszreszelékkel szortam meg. Előző tortáktól megmaradt fondantból falevelet és gombákat készítettem,ezeket is ráraktam.
A torta nagy dicséretben részesült!

2010. augusztus 10., kedd

Hagymás paradicsom


Ez a finom salátaféle, a család kedvence több generáció óta. Még kicsi leányka voltam amikor Szász mamánál ettem ilyet legeloszor. Ő is az édesanyjától tanulta és Nagymama (így szólítottuk dédit) ki tudja kitől. Azóta minden nyáron jól belakunk belőle, azért mondom, hogy nyáron, mert télen is próbáltuk, de közel sem az az íze. Semmivel sem lehet pótolni a frissen szedett kerti paradicsom, hagyma ízét.
Édesanyám kitünő szakácsnő, de ez nem sikerül olyan ízletesre neki, mint édesapámnak (ha más kostolná, lehet nem adna igazat nekem, de én ezt így könyveltem el), ezért ő szokta készíteni. Talán az egésznek az a titka, hogy minél apróbbra legyen vágva a hagyma, más magyarázatot nem találok, mert igazán nem nehéz összevágni a hagymat, paradicsomot és olajat tölteni rá és sózni.
Hozzávalók:
• 1-2 fej hagyma
• 2-3 paradicsom
• olaj
• só
A hagymát nagyon apróra kell vágni, a paradicsomot pedig nagyobb szeletekre. Az olajat aszerint kell rátölteni, hogy mennyit akarsz mártani, de ehez az adaghoz 3-4 kanállal elegendő. Ízlés szerint sózzuk és kenyérrel mártva esszük. Isteni!

2010. augusztus 3., kedd

Sok minden

Több bejegyezni való dolog elmaradt. Nem került a naplóba a meggylekvár, a kanalas finomság, a bözödi kirándulás és sok más érdekesség. Nincs időm, ahogy egy kis szabadidőm van, s ha nincs akkor csinálok a vizsgára tanulok.
Csütörtökön voltam a posztosztáson és kaptam is helyet, mint tanítónő. Nagyon boldog vagyok! A gond csak az, hogy Magyarpéterlaka egy félreeső falu Körtvélyfájától 6 km. Körtvélyfája Idecstől a harmadik település. Nincs is messze és az egyetem felé vezető útba esik (Marosvásárhely). A tanév kezdetéig a ingázás is megoldódik.

A testvérem lányai nálunk vakációznak. Mindenki arra törekszik, hogy a legkisebb kívánságukat is teljesítse. Így történt meg az is, hogy Csabával elvittük Krisztát repülni.
Ahhoz, hogy elviselhetőbb legyen ez a nagy meleg strandra is járunk.
Mikor nem játszással, szekerezéssel, sétálással telik az idő még rajzolgatunk is.
A lányok nagyon szeretik Idecsen.

2010. augusztus 1., vasárnap

Vişinată (meggypálinka) VKF-re


Amikor a nővérem meghírdette a VKF témát tudtam, hogy valamivel én is jelentkezni fogok, csak épp azt nem tudtam, hogy mivel. Gondolkodtam is eleget azon, hogy milyen népcsoport jellegzetes ételét készítsem el, de valahogy nem tudtam dönteni, mert azokat a fogásokat amit szívesen elkészítettem volna több nemzet is magáénak vall. Ezek után megszületett a döntésem, nem ételt, hanem italt fogok beneveztetni.
Nálunk, Erdélyben magyarok és románok egyaránt készítik ezt a szeszesitalt, s ha nem készítik akkor készen megveszik az üzletből, de nem lehet elképzelni egy lakodalmat, keresztelőt, vagy valamely ünnepet anélkül, hogy a vişinată ne lenne az asztalon. Igaz mostanában több gyümolcsfajtából készítenek ilyen italt: barackból, áfonyából, eperből.A legutóbbit az idén fedeztem fel, egy kedves rokonunknál. Ugyan csak tőlük tudtuk meg azt a receptet miszerint készítettük a mi kis adagunkat. Azért mondom, hogy kis adag mivel ők 50-60 litreket készítenek.
Ennek az italnak is többéle receptje van, de mindenki úgy készíti ahogyan akarja és ahogy zsebe engedi.
Hozzávalók 5 l-hez:
• 2 kg meggy
• 2 kg meggy
• 2 l szesz vagy házi gyümolcspálinka
• 1 kg cukor
• 2-2,5 liter víz (ez a mennyiség az ital erősségétól függ)
A meggynek leszakítjuk a szárát és magostól lecukrozzuk. Pihenni hagyjuk másnapig, de egyszer-egyszer még belekavarunk. Másnap egy korsóba vagy nagyobb palackba tesszük. Ráöntjük a szeszet és a vizet, majd sötét helyre rakjuk. Két- háron napon belűl már fogyasztható.
Ilyen nagy adagot még sohasem készítettünk,ez megéri a következő termést.