2014. február 10., hétfő

Mákos- citromos torta





Hozzávalók:
  •  6 tojás
  • 6 ek. víz
  •  8 ek. liszt
  • 4 ek. kakaópor
  • 10 ek. cukor+ 3 ek. cukor
  • 1 tasak sütőpor
  • 4 dl tej
  • 6 dl habtejszín
  • 1 vaníliaízű pudingpor
  • 10 dkg darált mák
  • 1 tasak zselatin
  • ½ citrom leve

Szirup:  
  • 2 dl víz
  • 3 ek.  cukor

Elkészítés:

Sütünk 2 darab 3 tojásos barna piskótát szív alakú formában. A 3 tojás fehérjét a három kanál vízzel és 5 kanál cukorral  kemény habbá verjük. Óvatosan hozzákavarjuk a tojások sárgáját, a 2 kanál kakaóport, a 4 kanál lisztet, és a fél tasak sütőport. Kivajazott, lisztezett formába öntjük és előmelegített sütőben megsütjük. Ugyan így készítjük el a második piskótát is. Míg a piskóták kihülnek elkészítjük a krémet.  3 dl tejet főni teszünk, a maradék 3 kanál cukorral elkavarjuk a pudingport. Amikor fő a tej beletesszük a darált mákot és 1-2 percig főzzük, majd belekavarjuk a pudingporos keveréket. Sürű péppé főzzük. Amíg hűl a pép kihabosítunk 4 dl a habtejszínt. Ha kihűlt  a pép akkor könnyedén hozzákavarjuk a habtejszínt és az utasítás szerint feloldott zselatint, meg a fél citrom levét. Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk. Közben a szirupot is elkészítjük: felforraljuk  a vizet és belekavarjuk a 3 kanál cukrot. Kettévágjuk mindkét piskótát. Az alsó lapot meglocsoljuk sziruppal és megkenjük a krém egyharmadával. Ráhelyezzük a második lapot, meglocsoljuk és megkenjük a maradék krém felével. A harmadik lapot is ráhelyezzük, meglocsoljuk és megkenjük a maradék krémmel, majd ráhelyezzük az utolsó lapot is. Ezt is locsoljuk a sziruppal. A maradék 2 dl habtejszínt is felverjük, bevonjuk a tortát vele és tetszés szerint díszítjük.

Nincsenek megjegyzések: