2010. augusztus 28., szombat

Szilvás gombóc Magdi néni módra


Még Vásárhelyen laktunk amikor leghamarabb készítettem így a szilvás gombócot. Testvérem ajánlotta ezt a receptet, ő pedig az anyósától tanulta. Előszor furcsáltam, hogy nem kell bele krumpli, (mindig úgy láttam nagymamámnál Fickón), miután megkostoltam biztos voltam, hogy jó a recept és repetázni fogok belőle. Azóta többször is készítettem.
Hozzávalók :
• 750 ml víz
• 8 kanál olaj
• 50 dkg liszt
• 2 tojás
• szilva
• cukor, fahéj, kevés só
• olaj
• zsemlemorzsa

A szilva kimagolásával kezdtem a műveletet. Megszórtam cukorral, fahéjjal és pihenni hagytam.Eközben felforrt a víz, hozzátettem a 8 kanál olajat és belezuttyintottam a lisztet és kevés sót is tettem bele. Jól összedolgoztam, majd egyenként hozzákavartam a tojásokat. Hagytam egy kicsit hűlni és nekifogtam a gombóc formálásnak. Egy evőkanálnyi mennyiségű masszából gombócot formáltam és ebbe beledugtam a cukros, fahéjas szilvát. Ez idő alatt egy egy másik edényben vizet forraltam és beledobtam a kiformázott gombócokat, mikor feljöttek a víz tetejére kivettem a vízből és beleforgattam a pirított lenmagos zsemlemorzsába. Fahéjas cukorral ettük.

3 megjegyzés:

Sz. Zita írta...

Szia. Elolvastam, az Edithét is, nem túl sok az a víz ahhoz a lisztmennyiséghez? És milyen massza lesz belőle? Nem túl ragadós? Nekem a krumplis nem ragadt, persze, ha elég lisztet teszel hozzá a nyújtásnál. Ki kell ezt is próbáljam, nagyon kíváncsi vagyok rá.

sedith írta...

Zita, abszolút nem lesz ragadós, sőt, inkább kemény lesz. Szerintem finomabb lesz vele a gombóc, mert miután kifőttek, puhábbak, mint a krumplis tésztábl. De ez az én véleményem.

szannalina írta...

Zita
A recept tokeletes! Nekunk bejott. (Ezt nem kell nyujtani!)