2010. május 20., csütörtök

Két ünnepeltnek, két torta jár!

ISTEN ÉLTESSEN SOKÁIG ÉDESANYÁM!!!

Az előző képeken láthattátok, hogy két tortánk is volt. Az egyik az édesanyámé a másik az enyém, na jó végül a mindenkié aki evett belőle.
A fondantos tortához kakaós vizespiskótákat sütöttem. Az első szintnek két 5-5 tojásosat, a második szintnek egy kisebb átmérőjű formában csak egy 5 tojásosat, a harmadik szintnek pedig egy még kisebb piskótát sütöttem, 2 tojásból.
A krém tejszínhabos-mascarponés- meggyes volt. Fél liter tejszínhabot jó keményre vertem, hozzáadtam fél kiló mascarponét meg egy kis üveg magolt meggybefőttet. Első alkalommal készítettem ezt is, de nagyon finom volt. Mindenik szintet ezzel a krémmel raktam össze.

A torta külsejét is ezzel kentem be, de hibának minősűlt, mivel a meggydarabkák hullámosá tették a felületét (igyekeztem eltávolítani őket de úgy látszik nem sikerűlt az összeset) meglágyította a fontantot és néhány helyen ki is lyukadt. Ezért foldozni kellett itt- ott. Lehet, hogy a fondant rétege is túl vékony volt, egy adaggal vontam be az egész tortát és a díszítő elemek is abból készültek. A következőnél már nem fogom elkövetni ezeket a hibákat!

A fondantot Kiskukta receptje szerínt készítettem:
• 6 kanál víz
• 1 kanál zselatin
• 1 kanál margarin
• 2 kanál méz
• porcukor amennyit felvesz, (kb. 85- 90 dkg)
A tejszínhabos tortának egy 5 tojásos fehér piskótát sütöttem. A díszítéshez és krémként is egy fél liter tejszínhabot használtam, meg különböző színezőket. Kriszta és Artúrka szerint tavaszias fát, napocskát, felhőket és sárga tulipánokat „festettem”a tortára.

Nekem mindkettő tetszet, habár a nagyobbik csak távolról.
A grillezéshez nem jó időt fogtunk ki, de úgy sem maradtunk étlen. Túljártunk az eszén és finom tarját, csirkeszárnyat, kolbászt és miccset vittünk be az asztalra. Köretként salátakrumplit ettünk.

A legfontosabb az egészben az volt, hogy ez alkalommal is együtt volt a család!

5 megjegyzés:

Gizi írta...

Csodaszépek lettek a tortáid, nincs azzal a fondantal semmi hiba. Nagyon ügyes vagy!!!:)

Isten éltesse az anyukádat!!!

Sz. Zita írta...

Gratulálok, nagyon jól néznek ki a torták, biztosan finom is, kár, hogy nem kóstolhatom meg hogy véleményt mondjak :D Ügyes vagy, és Boldog Szülinapot nektek.

Gál Edith írta...

GYÖNYÖRŰEK A TORTÁK!!!!
NAGYON BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT MINDKÉT ÜNNEPELTNEK!!

sedith írta...

Én, mint aktív kóstoló (sőt bezabáló), tanúsíthatom, hoyg az ételek is menyneiek és a torták is isteniek voltak. A szépséghibákat pedig csakis tapasztalattal lehet kiküszöbölni, úgyhogy a másodiknál-harmadiknál már nem lesznek. Az iylesmi iylenkor úgyis lényegtelen!:)

Kati írta...

Jé! Azt hittem, írtam már... :-P
Már egy csomószor jártam nálad, csodálgattam a tortáidat Edithnél is. úgy látszik, mire kommentelném, hogy milyen ügyes vagy, a gyerekek mindig elráncigálnak... :-)