2010. május 16., vasárnap

Reneszánsz- kenyér


Ezt a kenyeret a csütörtöki egyetemi bemutatóra készítettem. Limara receptje szerint. A reneszánsz kor érdekességeit mutattuk be az oktatás, építészet,festészet, fodrászat, divat és gasztronómiai téren.
A királyi udvar Mátyás király lakodalmára készült. Megterített asztallal vártuk a csoporttársakat. Volt ott húspárna, amit a korabeli jellegzetes fűszerekkel ízesítettek (három csoporttagnak köszönhetünk), házikenyér, kolbász, vöröshagyma, zöldhagyma, paradicsom,uborka, füge, datolya, alma, citrusfélék és feketeribizli szörp "bor" néven. A király (én) és királyné (Szilvi) tiszteletére reneszánsz táncot is táncoltak a lányok. A bemutatás után mindenki részesült a megterített asztal finomságaiból.

5 megjegyzés:

Limara írta...

Gyönyörű ez a kenyér! Hamarosan én is egy reneszánsz kenyeret készítek, Tűzpadkával közös versenyasztalunkra:)

szannalina írta...

Olvastam bejegyzését!
Sok sikert a versenyen!

sedith írta...

Már megint csak ejha!:) (Olyan rossz, hogy sokszor már csak innen értesülök "viselt dolgaidról", bár most kivételesen, beszéltünk róla, tudom.:)
Siess, mert megyüüüünk!:)

Unknown írta...

Nagyon szép lett a kenyér. Érdekes lehetett ez a múltat idéző vacsora. Egyébként milyen fűszereket használtak Mátyás idejében, édes sütik is készültek a vacsira?
Egy kis gasztrotörténeti beszámolót is kérünk.:)
További jó tanulást és jó főzöcskézést!
Üdv. Ica

szannalina írta...

Ica
Mi nem készítettünk semmi édességet, csak sósat, a húsos erszényeket, amibe datolya, gyömbér, só, méz, bors, fahéj, rozmaring, és szerecsendió kerűlt.
De hamarosan megjelentetem a receptet.